Αρχαιολογικοί Χώροι

Στην κοντινή αλλά και ευρύτερη περιοχή υπάρχουν σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι που θα πρέπει να επισκεφθείτε κατά τη διάρκεια της διαμονής σας:

Στάγειρα: είναι ο τόπος που γεννήθηκε ο μεγάλος φιλόσοφος και δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Αριστοτέλης .Βρίσκεται στη βόρειοανατολικη πλευρά της Χαλκιδικής και απέχει από την πόλη της Θεσσαλονίκης 73 χιλιόμετρα.

Διώρυγα του Ξέρξη (40 λεπτά): η διώρυγα που κατασκεύασε ο Ξέρξης κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων για να αποφύγει τον περίπλου της χερσονήσου του Άθωνα, μιας και από την αγριότητα της θάλασσας εκεί είχε καταποντιστεί ο στόλος του Μαρδόνιου όταν αυτός το είχε επιχειρήσει.

Μένδη (40 λεπτά): αρχαία πόλη που πήρε το όνομά της από το φυτό Μίνθη (μέντα), ξακουστή για τον "Μενδαίο Οίνο", που γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τον 80 έως 5ο αιώνα π.Χ. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου και καλύπτει έκταση περίπου 7 στρεμμάτων.

Όλυνθος (15 λεπτά): αρχαία πόλη που γίνεται πολύ σημαντική τον 4ο π.Χ. αιώνα με αρχαιολογικό χώρο όπου ο επισκέπτης μπορεί να αντιληφθεί την ιστορία της αλλά και τη σημαντικότητά της ως κέντρο πολιτικό της εποχής εκείνης.

Σπήλαιο Πετραλώνων (25 λεπτά): ίσως ο σημαντικότερος αρχαιολογικός τόπος που θα πρέπει να επισκεφθείτε. Στο σπήλαιο αυτό βρέθηκαν ίχνη ανθρώπων ηλικίας έως και 700.000 ετών, από τους αρχαιότερους Ευρωπαίους (κατά τον αρχαιολόγο Άρη Πουλιανό).